20190916 DSC 5859 vk
Foto: Joyce Elshout

Maak kennis met : Jan Copier

lid sinds oktober 2012. We kennen Jan vooral als natuur- en landschapsfotograaf. Of hij ook aan andere takken van fotosport doet, lees je in dit interview.

Hoe ben je bij de fotoclub terecht gekomen?

Dat kan ik me eigenlijk niet meer herinneren. Misschien heeft iemand mij over de club verteld en stond ik ervoor open met het oog op mijn aanstaande pensionering in 2014. Als je niet meer werkt, moet je naar invulling gaan zoeken van je dagen en zorgen dat je iets om handen hebt dat je leuk vindt om te doen.

Fotografeerde je voor die tijd ook al?

Als jongetje van 8 jaar mocht ik met het fototoestel van mijn oom - zo’n boxje dat je voor je buik hield en waar je van bovenaf in moest kijken - foto’s maken. Toen ik een jaar of 13 was heb ik zelf een fototoestel gekocht, een Kodak waar een 6x6 rolletje in ging. Bij fotowinkel Iepma, wel bekend bij Culemborgers, liet ik destijds mijn foto’s ontwikkelen.
Ik ben altijd wel bezig geweest met fotograferen en me er steeds meer in gaan verdiepen. Na mijn pensionering heb ik dozen vol negatieven en dia’s gescand. Ook de fotoboeken van mijn moeder heb ik gescand; dat waren zeker 1000 foto’s. Ze gingen terug tot 1900. Die familiefotoboeken heb ik nu online staan zodat de hele familie ze kan bekijken.

We kennen je vooral als natuur- en landschapsfotograaf. Gaat daar jouw voorkeur naar uit?

jancopier4

Eigenlijk vind ik alles wel leuk om te fotograferen. Als ik iets mooi vind, zet ik het op de foto. Maar landschappen springen er wel bovenuit. Architectuur heeft dat ook wel, dan let ik vooral op lijnen. Sinds ik lid ben geworden van de fotoclub, ben ik anders tegen foto’s aan gaan kijken. Ik heb inspiratie en informatie gehaald uit lezingen en gekregen van andere leden. Omdat je op andere gedachten wordt gebracht, ga je anders fotograferen. Deelname aan themagroep 2 heeft mij het meest geholpen in mijn ontwikkeling. Het is jammer dat die gestopt is. In een kleine groep leer je de mensen beter kennen en is het makkelijker kritiek te ontvangen en te geven.

Wat is voor jou de waarde van de clubochtenden?

Het is leuk om mensen te ontmoeten met dezelfde hobby. Lezingen vind ik interessant, vooral als er naast het tonen van beelden technische tips worden gegeven. Foto’s bespreken is voor mij minder belangrijk. Iedereen vindt wat anders. Dat vind je ook terug als je een foto instuurt voor een wedstrijd. Ik vind die foto dan zelf erg mooi, maar anderen denken daar anders over. Dat is voor mij niet echt bevredigend. Af en toe stuur ik wel eens een foto in naar foto online of foto individueel.

 
jancopier1
jancopier2

 

jancopier3

Heb je in coronatijd veel gefotografeerd?

In de eerste maanden heb ik nauwelijks foto’s gemaakt. Nu ga ik weer regelmatig met een van de andere clubleden op pad. Dat is inspirerend en leerzaam.

Zijn er fotografen die je bewondert?

Nee, ik heb geen favoriete fotograaf. Daar verdiep ik me ook niet zo in. Ik ben ook geen bezoeker van fototentoonstellingen. Ik heb wel een aantal fotoboeken, voornamelijk op het gebied van landschappen en natuur.

De estafettevraag

Milou wil weten: welke tools gebruik jij vooraf, achteraf of tijdens het fotograferen om je foto’s een eigen stijl te geven?

Vooraf verzin ik wat ik ga doen en bepaal ik of ik een statief nodig zal hebben. Tijdens het fotograferen maak ik gebruik van filters en gebruik ik, vooral met macrofotografie, mijn tablet om mijn fototoestel op afstand te kunnen bedienen. Achteraf bewerk ik mijn foto’s met Lightroom, Photoshop of andere software om ze te verbeteren en effecten aan te brengen. Printen doe ik altijd zelf.

Jan wil in de volgende “maak kennis met” graag weten:

Ga je wel eens terug naar een locatie om een foto over te maken als je er niet tevreden over bent?

Tekst en foto Jan: Joyce Elshout
Foto’s: Jan Copier