20190916 DSC 5859 vk
Foto: Milou Oomens

Maak kennis met : Milou Oomens

Milou is lid van het bestuur en de “uitvinder” van de nieuwsbrief. Ze fotografeert al heel lang, maar pas sinds een aantal jaren echt serieus. Zo serieus dat ze de fotografie ook in haar werk gebruikt. Wat fotografeert ze in haar vrije tijd, behalve dochter Lente?

Je bent in 2018 gevraagd om zitting te nemen in het bestuur. Wat is jouw rol daarin?

Ik denk vooral mee over de communicatie en stel de nieuwsbrief samen. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik heb communicatie gestudeerd en kan die kennis goed gebruiken. Daarnaast geef ik een vrouwelijke touch aan het bestuur en haal ik de gemiddelde leeftijd omlaag ;-).

Je gebruikt de fotografie ook in je eigen bedrijf. Heb je veel ervaring met fotograferen?

Twee jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijf gestart: “Doelgroep in beeld”. Ik help non-profit organisaties hun doelgroep in beeld te zetten door middel van tekst en beeld. Ik interview mensen en maak daar foto’s bij. Eigenlijk pas 3,5 jaar geleden, nadat ik van Utrecht naar Culemborg ben verhuisd, begon ik serieus werk te maken van fotografie. Ik kocht een nieuwe camera (Nikon D7500), werd lid van de fotoclub en ben op een andere manier, creatiever, gaan fotograferen. Voorbeelden hiervan zijn mijn portfolio en de serie Raamportretten.

 MG 2418
2ndlook 04c
Milou@Navigator(C)2007IMG 8399 XIweb
 MG 8287
Milou als model

Wanneer raakte je voor het eerst een camera aan?

Als klein meisje fotografeerde ik met een wegwerpcamera. Wat later, toen mijn vader een goede compact camera had gekocht en ik die van hem mocht lenen, fotografeerde ik honden, mooie zonsondergangen en wat ik maar tegenkwam bij mijn wandelingen in het park. Tijdens mijn studie ben ik model geweest voor amateurfotografen en heb ik dus aan de andere kant van de camera gestaan. Daarna kocht ik mijn eigen spiegelreflexcamera waar ik vooral vakantiefoto’s mee maakte.

Hoe verbeter jij jezelf als fotograaf?

Vooral door te fotograferen. Ik heb in 2019 de themagroep Maandelijkse uitdaging opgericht waarin we onszelf een jaar lang iedere maand een opdracht gaven om dicht bij huis te fotograferen. Van het samen bespreken van de gemaakte foto’s heb ik veel geleerd. Nu ben ik met een nieuw project bezig: iedere 17e van de maand maak ik tijdens de zonsondergang een foto op dezelfde plek in Culemborg. Het duurt nog even voor ik van alle maanden een foto heb, maar ik denk nu al na over wat ik straks met de foto’s wil doen.

Van de sprekers die de fotoclub uitnodigt leer ik ook veel, naast dat zij mij inspiratie geven. Ik hou van foto’s die gemaakt zijn op het juiste moment. Ik fotografeer voornamelijk met diafragma voorkeuze. Ik wil me nog verder ontwikkelen in techniek, een workshop flitsen zou ik wel graag eens willen volgen.

Welke hobby’s heb je?

Paardrijden is een grote hobby naast het fotograferen. Ik ben creatief en heb al heel veel gedaan op dat gebied: van sieraden maken tot fimokleien. Nu naai ik vooral kleertjes voor mijn dochter Lente. Ten opzichte van andere creatieve hobby’s is fotografie wel een blijver! Ik ga niet voor een bepaald genre, maar mijn foto’s zijn wel altijd krachtig en hebben frisse kleuren. Ik hou van mensen en kinderen fotograferen tijdens het dagelijkse leven in hun eigen omgeving. Ik heb een set studioflitsers en een achtergrond, maar studiowerk is toch niet echt mijn ding.

Fotografeert jouw man ook?

Tijl zijn camera ligt ergens stof te happen, hij fotografeert alleen op vakantie met zijn mobiel. Hij heeft een goed oog voor compositie, dus ik kan wel met hem sparren. En regelmatig mag ik hem gebruiken als model in mijn foto’s. 

De estafettevraag

Joyce wil weten: als geld, afstand en tijd geen rol spelen, naar welk land wil je dan en wat ga je daar fotograferen?

Dan zou ik graag een fotoreis maken met professionele begeleiding naar Lapland om het Noorderlicht te fotograferen. Zo’n reis zal een hele uitdaging zijn en mij de gelegenheid geven nieuwe kennis op te doen.

Milou wil in volgende “maak kennis met” graag weten:

Welke tools gebruik jij - vooraf, achteraf en/of tijdens het fotograferen - om je foto’s een eigen stijl te geven?

Tekst: Joyce ELshout