Image placeholder
Foto: Bram Tackenberg

Beeld van Nieuwstad

Tijdens een bijeenkomst in het Fotografen café Woerden woonden een paar leden van onze fotoclub een presentatie bij van Bram Tackenberg over zijn project Huiskamers van Gouda. Bram portretteerde in deze divers samengestelde wijk bewoners in hun huiskamer en stelde vragen over hun leven en wonen in de wijk. Het project mondde uit in een expositie en een aantal kranten waarin foto’s en teksten waren geplaatst.

Yvonne van Gils en Joyce Elshout waren enthousiast over dit project en het leek hen leuk om met hun themagroep zo’n project op te starten in Culemborg. Gelukkig zagen de andere leden van de themagroep ‘zonder naam’ het ook zitten. Tijdens de bijeenkomsten bespraken we altijd elkaars foto’s, nu zouden we dat dan met foto’s van bewoners in Nieuwstad kunnen doen.

man in woonkamer
foto: Bram Tackenberg

Wijk tussen de stadswallen

Het project heeft een hele lange aanlooptijd gehad. Via ElkWelzijn kwamen we terecht bij de wijk Nieuwstad, een grote wijk gelegen tussen de stadswallen. Het is het hele gebied tussen Zuiderwal, Westerwal, Molenwal en Oosterwal met een stukje Varkensmarkt en ‘t Jach.

We kwamen in contact met een aantal bewoners uit de wijk die ons enkele namen van mensen die we zouden kunnen benaderen doorgaven. Lang leek het erop dat het project niet van de grond zou komen. Uiteindelijk hebben we in mei besloten voorzichtig te starten met een paar kandidaten in de hoop dat we ‘via via’ aan meer mensen konden komen.

Enthousiaste reacties

En dat is gelukt. In juni zijn we gestart met fotograferen. Mensen die we gefotografeerd en geïnterviewd hadden, reageerden enthousiast en brachten ons in contact met anderen.

We willen met de foto’s van bewoners in of rond hun eigen huis of winkel een zo representatief mogelijk beeld van de wijk geven. Inmiddels hebben we ongeveer 55 adressen waar we gefotografeerd hebben of dat binnenkort gaan doen. Maar het ontbreekt ons helaas nog wel aan mensen met een andere culturele achtergrond. Daar werken we aan.

Ons project loopt tot het voorjaar van 2024. We hopen dan minimaal 80 bewoners te hebben gefotografeerd. Het is de bedoeling het project af te sluiten met een expositie en een gezellige afsluiting met iedereen die mee heeft gedaan. Zo mogelijk maken we ook een fotoboek van Nieuwstad.

We hopen als themagroep na de zomer een presentatie te geven over ons project.