Jan Gruiters Bronzen sticker
Foto: Jan Gruiters

Impressie bijeenkomst 17-12-22

Arno Elshout opent de allerlaatste bijeenkomst van het jaar. Er zijn 32 leden, een bijzonder welkom voor aspirant leden Brian Renting en Hans Latour. Luc Schaap is geveld door een verkoudheid en moet helaas verstek laten gaan, Arno neemt de honneurs waar. Arno memoreert de workshop ‘Kijken en Zien’ onder leiding van Elvira Smit. Dat was met 39 deelnemers een groot succes.

Mededelingen

Marcel van Emmerik biedt een diaprojector gratis aan. Interesse? Neem in de pauze even contact op met Marcel.

Marcel Borgstijn geeft aan dat de publicatie ‘Over foto’s gesproken’ op internet gratis is te lezen, kijk hier

De afdeling Utrecht – ‘t-Gooi van de Fotobond zoekt nieuwe bestuursleden. Mocht je interesse hebben neem dat even contact op met één van de bestuursleden van Lek en Licht.

Vergeet niet om foto’s in te zenden voor de 4de kwartaalwedstrijd, dat kan nog t/m 25 december. Je kan ook nog inzenden voor de inspiratieopdracht met als thema ‘BOEKEN’.

Themagroep portretfotografie

Er is een oproep van Christophe Thole, hij wil graag met leden een themagroep Portretfotografie opstarten. Belangstellenden kunnen contact met hem opnemen.

Programma 2023

Jan Gruiters geeft een korte toelichting bij het jaarprogramma 2023 van de club. Dat programma kwam tot stand met input van onze commissies. Vele vaste items blijven ook in 2023 terugkomen. Denk aan starters, inspiratieopdrachten, sprekers en natuurlijk onze jaarlijkse uitjes. Er zal komend jaar meer aandacht zijn voor ‘kijken en zien’ en ‘selecteren’, tot de zomer staan hiervoor twee cursussen gepland.

In 2023 kunnen de leden naast een zaterdagochtend- ook een donderdagavondprogramma bijwonen. Op de zaterdagochtenden krijgen de leden een breed en gevarieerd programma aangeboden. De donderdagavonden zijn bedoeld voor verdieping op thema’s waar leden interesse voor hebben. Er zijn al twee donderdagavonden gepland die in het teken van Lightroom staan. Arno roept de leden op met suggesties te komen.

Het jaarprogramma (met data, die staan vast) kun je vinden op de website. Zorg dat je de data reserveert in je agenda.

Avond voor nieuwe leden

Begin januari zal er een avond georganiseerd worden voor nieuwe leden om hen wegwijs te maken binnen de fotoclub. De avond is ook toegankelijk voor leden die in 2022 lid werden. Een uitnodiging volgt.

foto Soren Solker
Foto:  Søren Solkær

Starter

Marcel Mickers bespreekt dit keer geen foto maar een project: Surface  van Søren Solkær. Deze fotograaf maakt dynamische, geënsceneerde, filmische beelden van kunstenaars naast hun werk. Een fascinerend beeld van straatkunst en de makers, waarbij kunst en realiteit in elkaar overlopen. Marcel laat verschillende werken zien.

Beste Club Wedstrijd 2022

Bart Tielens presenteert de uitslag van de afdeling Beste Club 2022. Lek en Licht is dit keer 7de geworden. De uitslag en het juryrapport zijn op de website  van de afdeling Utrecht – ‘t-Gooi te zien. De jury sprak lovende woorden over de foto’s van Christophe Thole (“doet denken aan de Amerikaanse fotografie uit de jaren 30 van de lunch op de wolkenkrabber”); Cristhel Ros (“tijdloos beeld van twee pubers in de auto onderweg naar een feest”); en Yvonne van Gils (“een goed minimalistisch beeld, waarin de primaire kleuren opvallen”).

Foto 1
Foto: Christophe Thole
Foto 2
Foto: Cristhel Ros
Foto 3
Foto: Yvonne van Gils

De inzending voor beste clubwedstrijd van Lek en Licht, worden geselecteerd uit de top-tien inzendingen, van de kwartaalwedstrijden.

Clubbokaal 2022

De wedstrijdcommissie reikt dit jaar weer de clubbokaal uit. Bart voert de spanning flink op. Er is gekozen voor iemand, die veel fotografeert en gegroeid is. Deze fotograaf zendt altijd foto’s in, heeft bij de Fotobond een bronzen sticker voor een foto ontvangen en heeft een prijs gewonnen bij de wedstrijd Serie 5 met samenhang. Interesse van dezer fotograaf ligt bij straatfotografie, waarin vaak solitaire figuren in een urbaan landschap te zien zijn. De LEK EN LICHT clublokaal 2022 gaat naar……… Jan Gruiters. Jan is enorm verrast en vereerd.

Ton Valkenburg en Bart Tielens nemen afscheid als wedstrijdcommissie en dragen het stokje over aan Cristhel Ros, Yvonne Meerman en Christophe Thole. Arno bedankt Ton en Bart, namens het bestuur, voor hun inzet en tijd.

Leden Paul 38 4172
Foto: Paul ten Dam

Starter Portofoliofoto Paul ten Dam

Een nieuw terugkerend programma-onderdeel is een starter met een foto uit de portofolio van één van de leden. Een goede reden om je portfolio op de website nog eens te bekijken en te vernieuwen.

Marcel Mickers trapt af met een foto van Paul ten Dam: een fascinerend beeld van een spoorwegovergang in de avond. Een fraaie foto met een lange sluitertijd, waardoor de sluitende slagbomen twee lichtbogen vormen. De foto oogst veel waardering en discussie over de wijze waarop deze foto is gemaakt. Paul is helaas niet aanwezig. Misschien kan op hij de volgende ledenbijeenkomst uitsluitsel geven.

Er wordt een oproep gedaan om je op te geven voor het verzorgen van een starter. Frans Verstraten had zich al opgegeven en Milou Oomens geeft zich ter plekke op. Wie volgt?

Fotobespreken 2.0

De opdracht voor deze bijeenkomst was het maken van een tweeluik, dit naar aanleiding de workshop van Elvira Smit. Foto’s in een tweeluik moeten elkaar versterken, maar moeten ook alleen overeind blijven. Hoe maak je een tweeluik? Enkele suggesties:

  1. Bedenk van tevoren dat je een tweeluik gaat maken: Zoek een verhaal dat je in twee (of drie) foto’s kunt vertellen. Kijk naar oorzaak en gevolg, maar ook naar dingen die esthetisch mooi bij elkaar passen.
  2. Combineer een groothoek foto met een close up: Wissel de brandpuntafstand. Hierdoor kun je een soort vraag-antwoord situatie creëren.
  3. Maak een tijdlijn: Bijvoorbeeld een voor-na foto. Rennen naar de trein, en zitten in de trein.
  4. Vorm: Je moet wel altijd over de vorm nadenken.
  5. Meer info
Manders driehoek

Bij het fotobespreken maken we dit keer gebruik van de Manders Driehoek. Bij deze methode geven de besprekers d.m.v. twee fiches op een bord (zie afbeelding) aan wat hij of zij bijzonder vindt aan een foto en waar hij/zij die foto inhoudelijk zou indelen. De gespreksleider neemt de geplaatste fiches als uitgangspunt voor het bespreken van de foto; hij/zij vraagt aan de deelnemers waarom de fiches juist daar geplaatst zijn. De fiches houden geen waardeoordeel in, maar zijn het vertrekpunt voor de bespreking. Ten slotte wordt er teruggekoppeld naar de fotograaf in de vorm van tips, suggesties en verbeterpunten.

Het blijkt  in de praktijk een fijne methode om samen te reflecteren op de meest in het oog springende beeldelementen en de intenties van de fotograaf. De besprekers leren reflecteren op een foto en de fotograaf krijgt tips en suggesties mee.

Aan het einde van de bijeenkomst worden de besproken tweeluiken digitaal getoond. Iedereen is enthousiast over deze wijze van fotobespreken.

Om 13:00 uur sluit Arno de bijeenkomst en wenst iedereen hele gezellige feestdagen en een fotogeniek 2023 toe