Image placeholder
Foto: Luc Schaap

Impressie bijeenkomst 18-11-23

Zaterdag 18 november, buiten regent het, binnen opent voorzitter Luc Schaap de veertiende ledenbijeenkomst van dit jaar. Hij verwelkomt 39 leden en in het bijzonder aspirant-lid Willem Nobe en onze spreker van vandaag: Marinus de Keijzer.

Willem Nobe is grafisch ontwerper en was docent op het grafische lyceum, een collega van Kees Schouten. Hij fotografeert nog niet zo veel, maar is net met pensioen. Welkom Willem!

Rondvraag

Matt van der Donk dankt alle leden voor de ontvangen kaart waarmee we hem beterschap wensen. We hopen dat hij er weer snel bij ons kan zijn.

Kees Molders attendeert de leden op weer een boeiende, door de kenniscommissie georganiseerde bijeenkomst op donderdagavond 7 december om 20:00 uur. Deze avond staat dit keer in het teken van jureren. Deze avond is echt voor alle leden relevant, want alle leden jureren de voor de periodieke wedstrijd ingezonden foto’s.

Cristhel Ros laat namens de wedstrijdcommissie weten dat er tot 10 december ingezonden kan worden voor de volgende periodieke (kwartaal) wedstrijd. De eerste inzendingen zijn al binnen. Doen jullie allemaal mee!

De activiteitencommissie is druk in de weer voor ons uitje op zaterdag 9 december. Joyce Elshout nodigt namens de activiteitencommissie iedereen uit zich in te schrijven. We bezoeken zoals bekend het Fotomuseum in Rotterdam. Daar is een overzichtstentoonstelling van Ad van Denderen te zien. Verdere informatie volgt.

Frans Vrauwdeunt trakteert op appeltaart, dat blijkt de tegenprestatie te zijn voor de overname van een gratis scanner. Dank Frans en Kees!

Algemene Ledenvergadering

Tijdens de vorige AV was voor de herbenoeming van bestuursleden het vereiste minimum aantal aanwezige leden niet aanwezig. Daarom is er nu een extra algemene ledenvergadering. Het bestuur draagt Arno Elshout, Silvia de Wit en Jan Gruiters voor herbenoeming voor. Er zijn geen tegenkandidaten. De aanwezige stemgerechtigde leden stemmen unaniem in met deze voordracht voor herbenoeming.

Starter: Todd Hido

Vandaag hebben we een speeddate met Todd Hido. Tijdens de starter introduceert Jan Gruiters deze Amerikaanse fotograaf met een heel eigen stijl en een bijzondere opvatting over zijn rol als fotograaf. “Als kunstenaar heb ik altijd het gevoel gehad dat het niet mijn taak is om betekenis te creëren, maar om een spanning op te roepen zodat betekenis kan ontstaan” Todd Hido laat in zijn intrigerende foto’s veel ruimte voor de verbeelding van de kijkers. Interessant om te kijken of dat in onze eigen fotografie ook een optie is.

Foto 1Foto: Todd Hidor
Foto 3Foto: Joyce Elshout

Hij is vooral bekend geworden door zijn foto’s van huizen in de nacht. Deze foto’s roepen een onbestemd gevoel op. De foto’s van Hido raken mensen omdat zij er een eigen verbinding mee kunnen maken. In het portfolio van Joyce Elshout ontdekte Jan een foto die ook een beroep doet op onze verbeelding.

foto Marinus de Keizer
Foto: Arno Elshout

De Betuwefotograaf

Vandaag is Marinus de Keijzer te gast. Hij neemt ons mee door de Betuwe, zijn fotogebied ligt rond Deil, Beesd en Leerdam.

Marinus is postbode van beroep, dus elke dag vroeg op. Hij verwonderde zich over de mooie zonsopgangen, het doorbrekende licht en de ochtendnevel in de polder en besloot dit vast te leggen. Zijn prachtige landschapsfoto’s zijn regelmatig te zien in het Journaal, ter illustratie van de weersverwachting. Hij is bekend geraakt als de Betuwefotograaf, genoemd naar de omgeving waar hij zo van houdt.

Volgens Marinus is het helemaal niet zo moeilijk om een mooie foto te maken. Een goede foto is afhankelijk van weer (30%), locatie (20%), compositie (20%), materiaal (15%), instellingen (10%) en nabewerking (5%). Marinus gebruikt apps (o.a. Photographer’s Ephemeris ) om de juiste locatie ten opzichte van de zon te vinden. Hij presenteert zijn mooie landschapsfoto’s, vaak tijdens zonsopgang gemaakt, met reflecties in het water. Als je het juiste moment op de juiste plek staat: bam! Dan heb je gegarandeerd een mooie plaat. Tot slot zijn gouden tip: vroeg opstaan!

foto Marinus de Keizer
Foto: Marinus de Keijzer

Fotobespreken

Er zijn veel foto’s ingestuurd: foto’s à la Vanfleteren, series en losse foto’s. Deze foto’s worden in groepjes besproken en aan het einde van de bijeenkomst plenair bekeken.

Volgende bijeenkomst: zaterdag 13 januari 2024 om 10:00 uur.