Image placeholder

Impressie bijeenkomst 19-06-21

Zaterdag 19 juni was alweer de negende virtuele Teams ledenbijeenkomst van de Fotoclub. In aanwezigheid van 36 leden opende Luc Schaap de bijeenkomst met de volgende mededelingen:

  • Het Cultuurfonds Culemborg heeft onze aanvraag voor het Project Mens en Omgeving gehonoreerd met een mooie subsidie, waarvoor onze dank.
  • Inzending foto's voor het tweede kwartaal kan nog tot aanstaande dinsdag 22 juni.
  • De lockdown nadert zijn einde, hierdoor kunnen we voor de zomervakantie nog een keer fysiek elkaar ontmoeten. De activiteitencommissie heeft op zaterdag 10 juli een uitstapje georganiseerd naar Fruitbedrijf De Hoenderik in Tricht. Opgeven voor 26 juni.
  • Voor de expositie voor Open Monumenten Dag op 11 en 12 september 2021 hebben zich nog maar 5 leden opgegeven. Er zijn minimaal nog 15 leden nodig voor het realiseren van een expositie van zo'n 40 foto’s! Thema is dit jaar 'Mijn monument is jouw monument'. Een thema dat erg breed is. Elk gebouw, elke plek waar mensen samenkomen en in beeld zijn komt in aanmerking. Opgeven kan nog tot 26 juni. Je fotografeert individueel, de foto's worden in een groepje beoordeeld en geselecteerd en moeten voor 21 augustus zijn afgedrukt, ingelijst (in de clublijst) en ingeleverd.

Marije Zuidweg

Als spreker hadden we ditmaal Marije Zuidweg (www.marijezuidweg.nl). Marije is visueel ingesteld en fotografeert al vanaf jongs af aan. Ze komt oorspronkelijk uit de zorg maar heeft nu een eigen bedrijf: Blikvanger. Ze heeft een workshop Miksang Contemplatieve Fotografie gevolgd en is sindsdien anders gaan fotograferen: meer vanuit het hart en niet beperkt door fotografische regeltjes. Ze stelt ons een vraag: wat vind jij belangrijk: scherpte, belichting, compositie, apparatuur of je eigenheid?

In deze tijd hebben we (te) snel een oordeel klaar. In het dagelijkse leven, maar ook bij het zien van een foto. Als we dit kunnen loslaten, dan gaan we anders denken en handelen. Ga juist eens kijken in een omgeving die minder interessant lijkt. Je zult zien dat daar ook genoeg te ontdekken is. En bedenk, het gaat er niet om waar je naar kijkt maar wat je ziet!

Miksang

In 1970 is de Miksang Contempalatieve Fotografie ontstaan. Het is een manier van fotograferen die voortkomt uit het Boeddhisme. Miksang betekent zoveel als 'goed oog', het veronderstelt een oordeelloos kijken, mediteren met je ogen open. Pure waarneming waarbij geest, oog en hart op één lijn zijn. Verwonder je over iets, loop er om heen, bekijk je verwondering vanuit verschillende invalshoeken en ga dan pas fotograferen. Kenmerkend voor deze stroming is dat je niets verandert of weghaalt.

Marije volgt deze vorm van fotografie, maar omdat ze, naar eigen zeggen, eigenwijs is geeft ze er ook een eigen draai aan. De foto's van Marije zijn soms gecropt, bewerkt of omgezet naar z/w. Zo creëert zij haar eigen 'blikvangers' die, als je goed kijkt, overal te zien zijn! Aan de hand van tal van foto’s laat ze zien dat onze ogen de voornaamste apparatuur vormt voor een fotograaf die open wil staan voor blikvangers. Leuk om op deze manier te gaan fotograferen tijdens het aanstaande uitje!

Kofferproject

Helaas is er geen tijd meer voor het bekijken van de resultaten van het Kofferproject. Dit schuift door naar een volgende bijeenkomst.

Mens en Omgeving

Kees deelt mee dat het RAR (Regionaal Archief Rivierland) in Tiel belangstelling heeft voor ons project 'Mens en Omgeving'. Een tentoonstelling bij het RAR is in maart 2022 gepland.

Voor 12 uur sluit Luc de bijeenkomst. Zaterdag 10 juli is het uitje en dan kunnen we elkaar eindelijk weer fysiek ontmoeten.

Volgende bijeenkomst ná de zomerstop: zaterdag 21 augustus 2021 om 10:00 uur.