Image placeholder
foto: Arno Elshout

Impressie bijeenkomst 22-04-23

Vandaag zijn 34 leden aanwezig, waaronder twee gasten. Diet Burbach is voor de eerste keer aanwezig als aspirant-lid, hartelijk welkom. Ook welkom aan Margot Brons, de vrouw van Rudy Brons, zij is aanwezig als oud-collega van Frans Artz, onze spreker vandaag.

Expositie Open MonumentenDag

Joyce Elshout licht namens de activiteitencommissie toe hoe we dit jaar met de jaarlijkse foto-expositie deelnemen aan de OMD . Het thema dit jaar is: Levend Erfgoed.

Dat zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Hieronder vallen ook verschillende activiteiten in Culemborg en omgeving, waaronder de Koningsdag, kermis en oldtimerdag.

Leden kunnen zich inschrijven voor verschillende thema’s via de website. Op basis van aangegeven voorkeuren formeert de activiteitencommissie groepjes, waarvan de leden de in te zenden foto’s bespreken en selecteren.

De details zijn te lezen in het artikel Open Monumentendag 2023 op deze site.

IMG 7294
Foto: Arno Elshout

Steal like an artist: Frans Artz

Onze gast van vandaag is Frans Artz.

Hij houdt zich bezig met kunst in brede zin. Zijn lezing opent met een ‘push-bericht’ dat Frans vanochtend ontving met de titel ‘Tinder Gold’. Wat volgt is een wervelende presentatie.

Frans beschrijft zijn werk als poëzie. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder die van Canon Master en maakt deel uit van de BMK. Frans exposeert regelmatig en is een veel gevraagd kunstenaar. Hij is vaak te vinden in de stad van zijn dromen: Venetië.

Na de dood van zijn vrouw, heeft hij bij wijze van rouwverwerking een boek en expositie gemaakt over zijn Gerry. Daarbij maakte hij gebruik van de bloemen op het graf van zijn vrouw. Hij verwerkte deze in kleurrijke beelden die in epoxy zijn gestold. Tijdens de expositie, met als titel ‘Afscheid’, zijn verschillende van deze kunstwerken verkocht. Dat deze beelden nu bij mensen in huis hangen ervaart Frans als een troostrijke gedachte.

01 Untitled
Foto: Franz Artz

Muze

Sinds een aantal jaar werkt Frans samen met Ella Wozniak. Hij ontmoette haar toevallig op de tentoonstelling ‘Afscheid’ waar zij in gesprek raakten over de bijzondere mix van vreugde en verdriet. “Ik vind je mooi, mag ik je fotograferen”, vroeg Frans haar, “dan maak ik een kunstwerk van jouw foto.” Sindsdien noemt Frans Ella zijn muze en werken ze samen. Hij fotografeert Ella en bewerkt deze foto’s tot beeldende portretten die door je heen kijken in plaats van je aankijken.

Volg je gevoel

Frans maakt bij zijn kunstwerken gebruik van zelfgemaakte foto’s en bestaande beelden die hij bewerkt en vermengt. Hij maakt daarbij gebruik van verschillende apps op zijn smartphone maar volgt vooral zijn gevoel. Het gaat niet om de kennis - de apps - maar om de verbeelding, de emotie van de kunstenaar. Laat je vooral leiden door je eigen intuïtie, geef je eigen verhaal vorm, werk met beelden die je raken.

De apps, die Frans gebruikt zijn:

  • Snapseed.
  • Sketchbook.
  • DistressedFX.
  • Retouch.
  • Hipstamatic.
  • Superimpose.
  • XnViewFx en
  • Slowshutter.

Tips

Frans laat prachtige beelden zien van foto’s in verschillende lagen, meestal in zwart/wit. Als tips geeft hij de volgende punten mee: Breng sfeer in de foto, zorg dat de beelden zacht zijn en in elkaar overvloeien, hou de kleuren rustig, kies een formaat dat past bij de essentie, wees alert op kijkrichting en maak daarbij gebruik van blikrichting van het model, en kies voor één verhaal.

Joyce Untitled
Foto: Joyce Elshout

Het laatste half uur van de bijeenkomst bespreekt Frans ingestuurde smartphone art foto’s van 12 leden. Hij is onder de indruk van de kwaliteit. Als laatste tip geeft hij mee: blijf niet steken in de techniek en hap-snap beelden maar probeer eens in een vijftal samenhangende foto’s een verhaal te vertellen.

Om 13 uur sluiten we met applaus voor een wervelende en inspirerende presentatie de bijeenkomst. Volgende bijeenkomst is 13 mei aanstaande om 10 uur.