Image placeholder
Foto: Joyce Elshout, uit de serie: Mensen met bijzondere Hobby's

Impressie bijeenkomst 28-01-2023

Er zijn weer ruim veertig mensen op de ledenbijeenkomst afgekomen als Luc Schaap de vergadering opent.

We staan een moment stil bij het bericht over het plotseling overlijden van Cobie Eigenraam, oud-lid van Lek en Licht. Veel mensen herinneren haar nog. Zij is 85 jaar geworden.

Starter

Milou Oomens toont in de starter foto’s van fotojournalist Floor Fortunati.

 Voor het fotoproject ‘Melk in de meterkast’ behaalde zij de 3de prijs in de Paul Peters prijs 2017. De fotoserie toont de meest onwaarschijnlijke plekken waar vrouwen moeten kolven. In sommige bedrijven is hiervoor, zoals voorgeschreven, een passende ruimte ingericht. Maar op veel werkplekken moeten vrouwen kolven in het archief, de vergaderruimte of … de meterkast. Hoe dat eruit ziet brengt Fortunati met haar foto’s in beeld.

Floor Fortunatie1
Floor Fortunatie2
Foto's: Floor Fortunati uit de serie Melk in de Meterkast
Tom IMG 6885 site
Foto: Arno Elshout

Inspiratieopdracht: BOEK

Tom Meerman loodst ons door de presentatie van ingezonden foto’s van de inspiratie-opdracht met als onderwerp boek. Er is een recordaantal foto’s ingezonden, maar liefst 75. Het boek komt in al zijn verschijningsvormen langs. We zien geschilderde, geordende en omgevallen boekenkasten. Boekenkramen, boekenwinkels en boekentorens. Lezende mensen in alle standen. En veel foto’s waarop de vorm van het boek centraal staat.

Naar aanleiding van enkele door kunstmatige intelligentie gefabriceerde beelden ontstaat er even een interessante discussie. Zijn dit nou foto’s of niet? De denklijn die zich aftekent is dat op beelden die door kunstmatige intelligentie zijn geproduceerd geen copy right kan berusten. Daarmee zijn het geen foto’s maar illustraties, tenzij de fotograaf een substantiële foto-bijdrage aan het beeld heeft toegevoegd. De landelijke discussie hierover is nog maar net begonnen en zal nog wel even duren.

Resultaten van de inspiratieopdracht: Kijk hier

De volgende inspiratie-opdracht heeft als onderwerp GLAS. Eens kijken of er dit keer meer dan 75 foto’s ingezonden worden. Over de uiterste inleverdatum wordt nog gecommuniceerd.

Joyce IMG 6888 site
Foto: Arno Elshout

Hobby’s

Joyce Elshout maakte in het kader van een mentoraat onder leiding van Peter van Tuijl een serie foto’s van mensen met een bijzondere hobby. Na een oproep op Facebook meldde zich een bont gezelschap aan. Sommige hobbyisten willen met hun vrijetijdsbesteding ook bijdragen aan een sociaal-maatschappelijke doelstelling.

In haar presentatie laat Joyce het resultaat zien. Van de hobbyisten maakte Joyce een portretfoto, steeds met een zwarte achtergrond, met behulp van de mobiele telefoon. Daarnaast maakte zij één of meerdere foto’s van de hobbyist in actie en het eindproduct.

In de presentatie komen vele, soms onwaarschijnlijke hobby's voorbij: van appeltaarten bakken tot soep koken, van slangen tot roofvogels, van poppenhuizen tot winterdorpen en van hobby boerderijen tot wijngaarden. En niet te vergeten houten sculpturen, houten objecten en porseleinen borden en nog veel meer.

En elke hobbyist heeft zijn/haar eigen verhaal, opgetekend door Joyce en samen met de foto’s samengebracht in een mooi fotoboek. Een inspirerende presentatie.

Fotobespreken

Een zestal fotografen hebben losstaande foto’s, twee- en drieluiken voor bespreking ingezonden. De bespreking van deze foto’s in groepjes met behulp van de Mandersdriehoek leverden weer boeiende gesprekken op, nuttig voor de fotograaf en voor de besprekers.

Nog even een herinnering: vergeet bij het uploaden van foto’s niet je naam en eventueel volgnummer van de foto’s op te nemen in de bestandsnaam van je foto. En hou in de gaten dat er een maximum verbonden is aan het aantal in te zenden foto’s.

2019 02 07 Foto on line 0002 1196
Foto: Ton Valkenburg

Portfolio starter

Milou Oomens heeft uit de portfolio’s van leden op de website een foto geselecteerd. Ze was vooral op zoek naar foto’s die een beeld geven van het dagelijks leven binnenshuis. Daarvan zijn er niet veel te vinden binnen de portfolio’s. Milou was getroffen door een mooie foto door Ton Valkenburg van de bezorgbakker. We zien de bakker zijn brood afleveren in een huiskamer op het boerenland. Een man schilt aardappels. Een vrouw kijkt toe. De foto valt op door zijn mooie compositie en kleur.

Review

Het is ook mogelijk foto’s of series op individuele basis te bespreken met een lid van de fotoclub dat ervaring heeft met de beoordeling van foto’s. Bij voldoende belangstelling zal dat in het laatste half uur van een ledenbijeenkomst plaatsvinden. Wil je hier gebruik van maken, laat het vooraf via e-mail even weten aan Yvonne van Gils.

Nog een tip voor mensen die het werk van (jonge) fotografen willen bekijken en of eigen foto’s willen laten bespreken. Dat kan in het Fotografencafé Kasteel Woerden. De eerst volgende bijeenkomst hiervan is op 6 februari  2023.

Luc Schaap sluit de bijeenkomst af, buiten is inmiddels de zon gaan schijnen. Volgende ledenbijeenkomst: 18 februari.