Image placeholder
Foto: Arno Elshout

Impressie BIJEENKOMST 7-10-2023

Zaterdag 7 oktober, de twaalfde bijeenkomst van dit jaar met als gast spreker Rob IJsselstein over landschapsfotografie.

Luc, Jan en Marcel zijn vandaag afwezig, dus is Arno de vice voorzitter vandaag. Hij verwelkomt 31 leden én Rob.

Van Cristhel het verzoek om m.b.t. De Beste Club inzending: “Wanneer er wordt gevraagd een foto in te sturen met een hoge resolutie, graag dit snel doen. De tijd dringt!’’

Kees heeft een tweetal boeken neergelegd, die gratis meegenomen kunnen worden.

STARTER & PORTFOLIO FOTO

We starten de bijeenkomst met een Starter & portfolio foto door Marcel Borgstijn. Hij laat de gevarieerdheid zien van de fotograaf Stephan Vanfleteren.

De stijl van Vanfleteren kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie. Hij fotografeert veelal in zwart-wit en laat zo veel mogelijk weg. Marcel heeft in de portfolio’s van de leden een foto gevonden , die geïnspireerd is op de stijl van Vanfleteren: Ton Valkenburg. Zijn foto is een foto met een muzikant en hond.

zelfportret06scok DEF17AUGFoto: Stephan Vanfleteren
Web 2013 10 30 Mentoraat 3 Jan Ros 0033Foto: Ton Valkenburg

We krijgen een opdracht mee! Voor de volgende keer bij het fotobespreken: Maak een foto á la Vanfleteren.

Web IMG 0234
Foto: Arno Elshout

SPREKER - PRESENTATOR ROB IJSSELSTEIN

Dan is het woord aan onze gast : Rob IJsselstein uit Alpen a/d Rijn. Eerst geeft hij een exposé van zijn veelzijdigheid in de fotografie (opleiding, boeken, coach, mentor, docent, lezingen, jureren), welke apparatuur hij gebruikt en hoe zijn ontwikkeling in de fotografie is geweest.

Hij zet uiteen wat landschapsfotografie is en stelt de vraag: Is landschapsfotografie moeilijk?

Op die vraag geeft Rob aan hoe hij te werk gaat. Je moet kiezen uit eerst een **onderwerp** (emotie), **compositie**, **weer en natuurlijk licht kiezen** en daarna de **nabewerking**. Naast de beeldelementen heb je ook te maken met perspectief, balans en ritme. Bij het plannen van je fotostrip kan je gebruik maken van toeristische informatie op internet, de tijden van zonsopgang of zonsondergang, stand van de maan etc checken. Behulpzame apps die Rob gebruikt zijn: PhotoPills en Planit live. Aan de hand van verschillende foto’s laat Rob zien hoe een beeld verandert als je de compositie aanpast en de foto nabewerkt (Lightroom). Iets toevoegen of weglaten, meer contrast of levendigheid in de foto aanbrengen geeft al een heel ander beeld. Door iets op de voorgrond te zetten krijgt de foto diepte.

Rob laat zien dat wij in het Westen gewend zijn om een foto van linksboven naar rechts en weer terug naar links te bekijken. Zo moeten ook de onderwerpen (die een voorkant en een achterkant hebben) in een foto staan. Als voorbeeld een foto met een aantal molens.

Ook laat hij foto’s zien met bijna dezelfde beelden. De een is gemaakt met een camera en de ander met een iPhone. Het verschil is minimaal.

We krijgen foto’s te zien van nachtfotografie, dubbele beelden en foto’s gemaakt door de camera te bewegen. Rob spreekt boeiend over zijn foto’s en vindt zelf dat hij nog lang niet “het perfecte plaatje” heeft gemaakt. 

RESULTAAT INSPIRATIE OPDRACHT ‘’WIJN’’ door TOM MEERMAN

Tot slot van deze bijeenkomst bespreekt Tom Meerman de foto inzendingen van de inspiratieopdracht WIJN. De foto’s zijn heel divers. Het gehele proces van wijn maken komt aan de orde tot glazen met en zonder wijn, stillevens, flesonderkant, dubbele beelden, spreekwoordelijke beelden, blauwe wijn en zelfs nepwijn.

Natuurlijk heeft Tom weer een nieuwe inspiratieopdracht: **HOUT**.

Volgende bijeenkomst: Zaterdag 28 oktober om 10 uur.