Image placeholder
Foto: Jack Brouwers

Impressie derde lustrum

En toen was het eindelijk zover: de dag waarop onze fotoclub haar derde lustrum viert. Een heugelijke dag met een ochtend- en een avondprogramma.

Het ochtendprogramma

Luc heet de aanwezige 44 leden welkom en opent de bijeenkomst met de mededeling dat hij vandaag weinig te doen heeft. De activiteitencommissie heeft het vandaag voor het zeggen. Joyce Elshout, Thea de Goede en Yvonne van Gils hebben alles tot in de puntjes voorbereid.

Nog wel even een rondvraag. Ton Valkenburg en Bart Tielens hebben aangegeven dat zij aan het einde van het jaar stoppen met de wedstrijdcommissie. Veel dank voor jullie inspanningen! Het bestuur gaat op zoek naar goede vervangers.

Afscheid Hans Saan

Tot slot vraagt Hans Saan even het woord. Hij stopt als lid van de fotoclub: Het fotograferen komt er niet meer van. Hij wijst erop hoe bijzonder het is dat Lek en Licht al zoveel jaar, dankzij de inzet van vrijwilligers een vitale vereniging is en bedankt de club voor veel fijne jaren. Hans krijgt op zijn beurt een warm afscheidsapplaus.

DSC06725
Foto: Lia Smit van Biert; Interview Matt v/d Donk

Terugkijk

Joyce trapt het jubileumprogramma af met een terugblik op 15 jaar Culemborgse Foto Club. Het begon allemaal met een oproep van Martin van der Donk in de Culemborgse Courant. Er melden zich uiteindelijk 39 fotografen die samen Lek en Licht oprichten. Bijzonder dat Martin er vandaag ook bij is. Joyce neemt ons mee door de illustere geschiedenis van de fotoclub. We zien beelden voorbijkomen van bijeenkomsten, exposities en natuurlijk ook uitstapjes. Veel bekende gezichten, want er zijn heel wat leden die er vanaf het eerste begin bij waren. Wat waren ze jong, toen.

Maatschappelijke betekenis

Natuurlijk passeren ook enkele spraakmakende projecten de revue: de expositie ter gelegenheid van 700 jaar stadsrechten; het project ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’ en de expositie ‘Mens en omgeving anno 2021’. En ook de terugkerende ‘OMD-exposities’. Mooi om te zien dat de fotoclub ook een rol in de (Culemborgse) samenleving vervult, met projecten en exposities die van maatschappelijke betekenis zijn.

Lek en Licht was nooit een fanatiek deelnemer aan de regionale en landelijke wedstrijden, maar deed er intussen wel steeds aan mee. In 2020 behaalde Lek en Licht de eerste plek in de Beste Fotoclub wedstrijd van de regio van de Fotobond, en in verschillende wedstrijden kregen foto’s van leden - o.a. van Lia Smit en Marry Kiks - een hoge score.

Vitale club

De foto’s uit het verleden roepen veel herinneringen op. Aan locaties waar de fotoclub samenkwam, aan de coronatijd waarin we via Teams in contact bleven, maar ook aan leden die er niet meer zijn.

De foto’s en het verhaal van Joyce schetsen een mooi beeld van onze fotoclub waar het samen fotograferen en kennis delen centraal staan. In 15 jaar is de fotoclub uitgegroeid tot een vereniging van 68 leden, waarbij zich nog steeds nieuwe aspirant leden aanmelden.

Tijdens de koffie worden we getrakteerd op heerlijke gebakjes van De Witte Schuur.

‘Droogkloterige feestfoto’

Na de pauze krijgen we van Yvonne van Gils ein-de-lijk te horen wie onze mystery guest is: Jan-Dirk van der Burg, de fotograaf des Vaderlands. We kijken naar een (oude) aflevering van de Fotoclub des Vaderlands over originaliteit. Origineel zijn is volgens Dirk-Jan eigenlijk heel eenvoudig: “Wat doet de rest, dan doe je dat vooral niet. Zo simpel is het.”

We krijgen van Yvonne de opdracht om op Jan-Dirksiaanse wijze een ‘droogkloterige foto’ te maken van het thema ‘feest’. Dirk-Jan van der Burg zal tijdens het avondprogramma onze foto’s beoordelen.

Het avondprogramma

Rond 17:00 uur melden de leden zich met veel introducees bij de Salaamander. We worden hartelijk ontvangen door Thea de Goede en Yvonne van Gils en moeten gelijk aan de slag. In de zaal hangen jeugdfoto’s van aanwezige leden die we moeten identificeren. Een bijzonder lastige opgave, want op de foto’s zien we peuters van 2-3 jaar oud. Slechts enkele leden zijn onmiskenbaar herkenbaar. Marcel Mickers slaagt erin 13 jeugdfoto’s te identificeren. Best knap.

Derde lustrum Lek en Licht 3
Foto: Joyce Elshout

En de winnaar is…

Na het heerlijke diner verzorgt door Triphonia Tsipeteka worden de door de leden ingestuurde feestfoto’s op onnavolgbare wijze door Jan-Dirk besproken. De oogst is indrukwekkend goed en gevarieerd, de leden hebben duidelijk hun best gedaan. Elke foto krijgt van Jan-Dirk een hilarisch commentaar, waaruit ook zijn scherpe waarnemingsvermogen blijkt. Op veel foto’s heeft feest een zwart randje gekregen, en dat was ook precies de bedoeling. Na rijp beraad van de één-mans jury blijkt dat Cristhel Ros met een foto van Hans Saan, poserend als triest feestvarken, de winnaar is. Gefeliciteerd Cristhel!!

Nederlandse alledaagsheid

Na het toetje laat Jan-Dirk zijn eigen foto’s en filmpjes zien. Zijn foto’s geven een droogkomisch beeld van de Nederlandse alledaagsheid, van polder-boeddhisme en de onderhoudsarme tuin tot en met de inspraakavond en het kantoorleven. Het zijn ironische observaties zonder afleidende fotografische fratsen die de kijker onmiddellijk met de alledaagse werkelijkheid confronteert.

Om 22:30 uur is het Lustrum voorbij. Het mocht geen feest heten maar dat was het toch. Iedereen gaat met een bonbon en een goed gevoel naar huis. Heel veel dank aan Joyce, Thea en Yvonne voor deze fantastische dag!

Zaterdag 26 november wordt ook een ‘’feestelijke’’ bijeenkomst. Dan gaan we een dag fotograferen met Elvira Smit. Vergeet niet om je hiervoor op te geven.

Volgende bijeenkomst is 5 november. Eerst een Algemene Vergadering en dan een reguliere bijeenkomst.