Image placeholder
Foto: Jack Brouwers

Inspiratie opdracht: Zwart/Wit

In samenspraak met de Kenniscommissie heeft Tom Meerman ons uitgedaagd met een nieuwe inspiratieopdracht. De uitdaging is: maak drie heel verschillende zwart-wit foto’s geïnspireerd door drie bekende z/w fotografen.

Image placeholder
Foto: André Kertész

Iconische foto

De eerste uitdaging is: maak de beroemde vork-op-bord foto van André Kertész na, maar wel als kleurenfoto. Lukt het je om deze iconische foto met de scherpe zwarte schaduw en het witte tafellaken na te maken in een kleuropname? Dat vergt experimenteren met de belichting.

Opdracht 2 Z W
Foto: Aart Klein

Tekenen met wit

De tweede uitdaging is een grafische foto te maken met enkel sterke zwart-wit contrasten, zonder grijstinten. Aart Klein was hier een meester is. Hij zei eens: ‘Mijn fotografie heet zwart-wit fotografie, maar eigenlijk is het precies andersom; wit op zwart. Want doe je niets dan krijg je een zwart beeld. Pas als je de sluiter opent dan gebeurt er wat: dan teken je met wit.’ Lukt het jou om met wit te tekenen?

Opdracht 3 Z W
foto: Ansel Adams

Tien tinten grijs

En de derde uitdaging is om een zwart-wit foto te maken met een zo rijk mogelijke schakering van grijstinten. Laat je inspireren door de Amerikaanse fotograaf Ansel Adams. In zijn landschapsfoto’s zijn alle gradaties grijs van zwart naar wit in detail zichtbaar. Probeer dat eens op een zonnige dag.

En nu jij

Natuurlijk hoef je niet alle drie uitdagingen aan te gaan, twee of een mag ook!

We zijn heel benieuwd naar jouw foto’s a la Kertész, Klein en Adams.

Opdracht Zwart/Wit: resultaten

De resultaten van Zwart/Wit zijn gepresenteerd en in deze 'slides' te zien.