Image placeholder
Foto: Thea de Goede

Maak kennis met Hans Latour

Wie is Hans?

Ik kom oorspronkelijk uit Eindhoven, heb in Wageningen Cultuurtechniek gestudeerd en o.a. bij de overheid en bij Rijkswaterstaat gewerkt. Inmiddels woon ik al 17 jaar in Culemborg, daarvoor woonde ik in Leusden. Ik ben getrouwd, heb 2 dochters en 5 kleinkinderen waar ik regelmatig op pas. Daarnaast heb ik veel hobby’s. Ik zing bij een koor, ben vrijwilliger bij het AZC op de Bellweg, verzorg met anderen de schapen in de buurt en begeleid een jongen van 13 jaar via Coach4you.

Sinds wanneer fotografeer je, waarom en waarmee?

Ik maakte altijd al kiekjes met mijn spiegelreflexcamera en heb ook een donkere kamer gehad, maar vijf jaar geleden ben ik voor mijn gevoel pas echt gaan fotograferen. Ik ben toen lid geworden van een huiskamergroep met 6 fotografen. We nemen elke bijeenkomst 8 foto’s mee en bespreken die met elkaar. Daar heb ik veel van geleerd. Nu fotografeer ik met een Nikon camera met verschillende lenzen (35mm, 17-70 mm en 55-300mm).

Hoe ben je bij de fotoclub gekomen en wat vind je van de clubochtenden?

Ik wilde me al eerder bij de fotoclub aansluiten, maar toen was er een wachtlijst. Vorig jaar kon ik wel lid worden. Ik had behoefte aan meer kennisoverdracht en vind het leuk dat er veel georganiseerd wordt. Omdat het een grote club is ontmoet je veel mensen en wordt er vanuit verschillende invalshoeken naar foto’s gekeken. Ik waardeer het dat de foto’s oordeelsvrij worden besproken.

Heb je voorkeur voor bepaalde genres in de fotografie, wat voor soort foto’s maak je graag?

Ik houd van realistische foto’s. Macrofotografie vind ik leuk, maar ook straatfotografie. Ik zit daarom nu ook in de themagroep Straatfotografie.

Wanneer ben je tevreden met je foto’s?

Als een foto iets vertelt, meer is dan een mooi plaatje.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

De documentairefotografie zoals Milou (over borstvoeding op het werk) en Arno (over Wim van Rij) onlangs op de fotoclub hebben laten zien vind ik heel inspirerend. In het algemeen leer ik veel van mijn collega-fotografen.

Ben je bereid actief te zijn voor de fotoclub en zo ja, wat zou je kunnen doen?

In de toekomst wil ik misschien wel iets doen, maar ik wil eerst de club goed leren kennen en gewoon meedoen.

Tekst: Thea de Goede, maart 2023