Image placeholder
Foto: Ineke Mighorst. Ineke en Fred in de studio

Maak kennis met Ineke en Fred

Wie zijn Ineke en Fred?

Ineke Mighorst is geboren in Utrecht, Fred Louwen in Den Haag. Inmiddels wonen ze samen in Ravenswaay en zijn ze 25 jaar getrouwd. Beiden houden ervan in de natuur te zijn en te kamperen. Ze maken lange reizen met hun caravan, “een bed op wielen” zoals Ineke zegt. Ineke was een echt paardenmeisje en heeft op haar 18 e een groot rijbewijs gehaald om met haar paard naar concoursen te kunnen gaan. Ze is een einzelgänger, zegt ze zelf.  Ze heeft een paar heel goede vrienden, die ze koestert.  Fred is juist het zorgzame type. Hij is heel handig, een echte doener en de uitvoerder van wat Ineke bedenkt.

Sinds wanneer fotograferen jullie?

Fred vertelt dat hij zijn eerste fototoestel, een Rollei B35, kocht toen hij in militaire dienst zat. Ineke was nog maar een jaar of negen toen ze begon te fotograferen met een klein boxje met belichtingsmeter. In haar familie, die heel creatief was, werd veel gefotografeerd. Er was ook een doka thuis. Fred maakte veel dia’s toen zijn kinderen klein waren. Samen met Ineke is hij ongeveer 22 jaar geleden begonnen met digitale fotografie. Beiden hebben een Sony fototoestel.

Hoe zijn jullie bij de fotoclub gekomen?

Fred wilde graag lid worden van een fotoclub. “Ik heb dat in eerste instantie tegengehouden, eerst vanwege tijdgebrek, later omdat we veel op vakantie zijn. Maar ik ben overstag gegaan, toen Fred met zijn verhalen thuiskwam. In de corona tijd luisterde ik op de achtergrond mee naar de zoom meetings. Dat gaf een goede indruk.  Ik kende Lek en Licht al lang, maar omdat er in Culemborg een ledenstop was, werden we lid in Meteren. Daar konden we onze draai niet vinden”, aldus Ineke. Toen kwam er weer plek in Culemborg. Overigens had Fred gehoord dat Lek en Licht een elitaire club zou zijn, maar daar heeft hij gelukkig nooit iets van gemerkt. Ze komen graag naar de bijeenkomsten. Er is een gevarieerd programma en er zijn leuke mensen. Fred vindt het fijn dat er nu groepen van gelijkgestemden zijn gevormd. Hij is lid van de landschaps-/natuurfotografie en architectuur groep.

Welke genres in de fotografie hebben je voorkeur?

Fred houdt van landschaps- en bosfotografie, maar ook van minimalisme en architectuur. Ineke is binnen de fotoclub bij iedereen wel bekend van haar studiowerk en verhalende fotografie, maar houdt ook van straatfotografie. Ze is nu heel enthousiast bezig met Artificial Intelligency. In het programma Midjourney kun je beelden creëren. Als je een visueel beeld in gedachten hebt, vertaal je dat in je eigen woorden in het programma. Die worden dan omgezet in beeld.

Kunnen jullie wat namen noemen van fotografen of sites die jullie inspireren?

Fred volgt op Instagram: Mark van Ee (@mbvee), Jo_vo_tography, Niphisi

Ineke volgt Frank Doorhof, Anja van Ast, Peter Kemp, Annie Leibovicz, Dmytro Baev .

Ineke is patron van Frank Doorhof. Hij geeft in ruil daarvoor feedback op haar foto’s, maar weet de laatste tijd niet zoveel meer erover te zeggen.

Wat vinden jullie zelf je mooiste foto?

Fred vindt altijd zijn laatste foto het mooiste. Ineke vindt haar eigen foto’s eigenlijk nooit goed, hoewel ze veel positieve feedback krijgt en haar foto’s geplaatst worden op 1x.com, een site waarvoor ballotage geldt. Maar er is wel een foto waaraan ze gehecht is: een foto van Fred die een kistje aan het maken is in de schuur.

Tot slot: hoe omschrijven jullie elkaar als fotograaf?

Ineke: Fred is een obsessief fotograaf. Hij is verslaafd.
Fred: Als Ineke fotografeert, is ze in trance. Ze is heel erg geconcentreerd.

Tekst: Joyce Elshout