Image placeholder
Foto: Ruben Jorksveld

Maak kennis met Janfolkert Muizelaar

Wie is Janfolkert?

Ik ben echtgenoot, vader en opa. We wonen sinds 6 jaar in Tiel. Als pensionado heb ik tijd voor wandelen en fotografie en om als vrijwilliger voor de wereldwinkel in Tiel foto’s te maken voor de webshop en social media. Ik houd van taal en ben geïntrigeerd door alles wat je daarmee kunt doen. Zo vind ik het zelf leuk om beeld en tekst te combineren. Lezen is een andere hobby van mij, vooral gedichten. Op dit moment zijn de gedichten van Ester Naomi Perquin favoriet. De Japanner Murakami schrijft geweldige romans, maar ook de “New York trilogie” van Paul Auster blijft boeien. Ik lees ieder jaar het kinderboek dat de Gouden Griffel wint, dit jaar “Films die nergens draaien” van Yorick Goldewijk. Ik kan het aanbevelen.

Sinds wanneer fotografeer je?

In de 1e klas van de hbs gingen we op schoolreis naar Texel. Ik mocht de camera van mijn vader meenemen, zo eentje met een balg en een ontspanknop die je zelf moest spannen. En dan met een rolletje met 12 opnames! Voor we vertrokken heb ik geoefend met de camera. De eerste foto die ik gemaakt heb, staat me nog altijd bij: mijn moeder en twee zussen staan achter het huis in het zonnetje, zwart/wit en vierkant. Ik denk dat mijn vader achter me stond om aanwijzingen te geven. Later heb ik zelf een Praktica camera gekocht en via Minolta ben ik bij Sony terechtgekomen. Daar heb ik er drie van waaronder een heel klein compact cameraatje dat ik altijd bij me heb.

Hoe ben je bij de fotoclub terecht gekomen?

Begin dit jaar bezocht ik de tentoonstelling “Mens en omgeving in Culemborg anno 2021” in het Stadhuis. Ik zag daar foto’s van Jolande Bastmeijer die net als ik lid was geweest van de fotoclub in Tiel. Ik werd in Tiel niet meer geïnspireerd en uitgedaagd en besloot me aan te melden voor de Culemborgs fotoclub waar ik gelukkig die inspiratie en uitdaging weer heb gevonden. Met veel plezier kom ik naar de clubochtenden. Het is er gezellig en ik vind het leuk om met andere leden te sparren over foto’s en van elkaar te leren.

Behalve de fotoclub, maak ik in Beesd deel uit van een huiskamergroep met vooral creatieve mensen. In onze wijk Passewaaij is na een oproep in een krantje een groep ontstaan van 12 mensen die 1x per 4 weken op vrijdagavond bijeenkomt.

Heb je een voorkeur voor bepaalde genres in de fotografie?

Eigenlijk vind ik bijna alles leuk om te fotograferen. Sterren- of onderwaterfotografie zijn niet echt mijn ding, maar mocht de fotoclub een workshop onderwaterfotografie organiseren zal ik zeker meedoen. Je moet tenslotte alles een keer proberen en jezelf blijven verrassen. Ik heb een brede nieuwsgierigheid. 

Zijn er fotografen door wie je geïnspireerd raakt?

Niet alleen fotografen inspireren mij, maar kunstenaars in het algemeen. Zij hebben het vermogen om op hun eigen wijze naar de wereld te kijken en dat te vertalen in hun werk. Casper Faassen combineert fotografie en schilderkunst. Hij maakt prachtige stillevens, portretten, naakten en landschappen. Ook de schilder/beeldhouwer/ fotograaf Sean Scully en de architect Santiago Calatrava bewonder ik. Muzikanten als Nick Cave en Alex Roeka kunnen eveneens een inspiratiebron voor mij zijn.

Tot slot: ben je bereid actief te zijn in de fotoclub en zo ja, wat zou je willen doen?

Op enig moment wil ik zeker wat gaan doen, maar omdat ik geen enkele lokale kennis van Culemborg heb, zal mijn bijdrage helpend en ondersteunend kunnen zijn.

Tekst: Joyce Elshout