Image placeholder
foto: Olaf Rutgers

Maak kennis met Olaf Rutgers

Wie is Olaf Rutgers:

Ik ben 63 jaar en sinds 2019 woon ik in Culemborg met Anneke. We hebben samen een dochter die binnenkort ook in Culemborg komt wonen. Al jaren werk ik in de ICT als software ontwikkelaar.

In 2012 ben ik begonnen met de opleiding fotografie aan de fotovakschool in Apeldoorn. Die heb ik in 2014 als vakfotograaf afgerond. Heel kort heb ik een bedrijfje gehad in de fotografie, maar omdat daar niet veel in te verdienen was, ben ik teruggegaan naar de ICT. Anneke en ik wandelen graag en tijdens onze wandelingen ziet zij regelmatig leuke dingen om te fotograferen. Ze heeft een scherp oog daarvoor. Naast het fotograferen tijdens de wandelingen ben ik ook bezig met fotoprojecten zoals de Lek en bomen die solitair staan.

Sinds wanneer fotografeer je?

Eigenlijk al vanaf mijn 12e of 13 jaar. Ik had toen zo’n klein plastic cameraatje met een fotorolletje. Jaren later had ik een eigen doka. Nu fotografeer ik met een OM System OM-5 camera. In de periode na de fotovakschool heb ik problemen gehad met netvliesloslatingen waardoor ik een periode minder heb kunnen fotograferen. Gelukkig gaat het nu weer goed.
Mijn voorkeur gaat uit naar landschaps- en natuurfotografie, maar ik houd ook van architectuur- en portretfotografie. Sinds kort ben ik lid van de architectuur groep. Ik maak vaak panorama foto’s, maar vind het vooral een technische uitdaging om een aantal foto’s te stitchen.

Hoe ben je bij de fotoclub gekomen?

In 2015 ben ik heel kort al lid geweest van Lek en Licht, maar omdat ik in Vianen woonde en ook lid was van FC Contrast ben ik daar door tijdgebrek al snel mee gestopt. Nu we in Culemborg wonen en nadat ik in 2020 aan mijn oog ben geopereerd, begon het te kriebelen en heb ik weer aansluiting gezocht met gelijkgestemden. In het begin vond ik het wel lastig om mijn weg te vinden in de club, maar sinds de bijeenkomst in januari voor nieuwe leden voel ik me meer thuis. Die bijeenkomst vond ik erg zinvol. Ik ga ook zeker mee naar de fototentoonstelling van Alex Webb. Je leert dan ook meer mensen kennen.

Als fotograaf ben ik meer technisch dan creatief bezig. Via de fotoclub wil ik graag uit mijn comfortzone gehaald worden en meer creatief gaan fotograferen. Op clubochtenden kan ik inspiratie en ideeën opdoen. Het is leuk om van anderen te horen met welke projecten ze bezig zijn.

Heb je nog andere hobby’s?

Ik houd erg van kunst en heb zelf ook een tijdje geschilderd. Verder lees ik veel, vooral wetenschapsboeken over het heelal. Ik heb net het boek ‘Het heelal’ van Stephen Hawking gelezen.

Probeer je jezelf nog steeds te verbeteren in de fotografie?

Absoluut. Wel heb ik het gevoel een tijd terug te moeten gaan om weer verder te komen. Ik lees veel boeken over fotografie en kijk graag naar You Tube filmpjes, vooral van Woodland photography. Het is fijn dat de fotoclub speciale avonden organiseert over een bepaald thema. Ik zou wel graag meer te weten komen over kleurbeheer.

Tekst: Joyce Elshout.

Maart 2023