Image placeholder
foto: Joyce Elshout

Maak kennis met Paul ten dam

Ik ben getrouwd en heb twee dochters. In mijn jeugd en ook daarna heb ik op verschillende plekken in Nederland gewoond. Nu woon ik alweer 23 jaar in Tiel. Ik heb computertechniek gestudeerd en werk in Utrecht als accountmanager bij een bedrijf dat zich bezighoudt met cyber security.

Sinds wanneer fotografeer je?

Op de lagere school had ik een leraar tekenen die een fanatiek fotograaf was. Hij had voor zijn leerlingen van die kleine Agfa camera’s en daarmee begon ik vol enthousiasme te fotograferen. Ik had zelfs al een doka. Daarna heeft de fotografie een tijd stilgelegen tot mijn dochters werden geboren wat inmiddels zo’n 27 jaar geleden is. Een tijdlang fotografeerde ik voornamelijk de kinderen en in vakanties. Maar sinds een jaar of 6 ben ik weer fanatieker aan het fotograferen en trek ik er doelbewust met mijn camera op uit.

Wat vind je het leukst om te fotograferen?

Straatfotografie is mijn passie. Ik ben lid van een van de straatfotografie groepen van de fotoclub. Eerder deed ik veel urbex fotografie, maar dat wereldje begon me om een aantal redenen tegen te staan.

Ik vond de lezing van Willem Wernsen heel inspirerend. Na afloop raakte ik in gesprek met hem over straatfotografie. Ik mocht een aantal van mijn foto’s ter beoordeling naar hem opsturen. Daarna belde hij mij om te vertellen wat hij goed en minder goed aan mijn foto’s vond. We hebben zeker een uur met elkaar aan de telefoon gepraat. Dat was natuurlijk behalve leuk ook leerzaam.

Hij gaf aan dat ik altijd contact met hem mag opnemen.

De uitstap naar de tentoonstelling van Alex Webb was voor mij een schot in de roos. Ik vind de gelaagdheid in zijn foto’s geweldig. Henri Cartier Bresson bewonder ik om zijn prachtige composities. Het lijkt wel of de Fibonacci spiraal zat ‘vastgebakken’ in zijn hoofd.

Hoe ben je bij de fotoclub terecht gekomen?

Via een zoektocht op internet met als criteria ‘in de buurt van Tiel’ en ‘clubbijeenkomsten in het weekend’ kwam ik uit bij Lek en Licht. Ik was direct onder de indruk van de kwaliteit van de website. Sinds april 2022 ben ik lid. Ik vind gemiddeld gezien het niveau van de leden hoog. En ik vind het leuk dat een aantal mensen specifieke dingen doen zoals de smartphone fotografie die door Arno is gepromoot. Daar leer ik van. Net als van het online kijken naar you tube filmpjes en werk van fotografen en het bezoeken van fototentoonstellingen.

Wat vind je zelf je mooiste foto?

In een vervallen fort in België heb ik een foto van een trap gemaakt. Die vind ik zelf erg mooi, maar ook anderen vinden hem kennelijk mooi. Via de website  werk aan de muur heb ik hem al 3x verkocht, een keer zelfs als behang. Op die website kun je foto’s plaatsen die je wilt verkopen, waarbij je zelf de prijs bepaalt.

unnamed 2
Foto: Paul ten Dam

Verder ben ik heel kritisch op mijn eigen foto’s. Ik gooi zeker 75% van mijn gemaakte foto’s weg en houdt alleen de foto’s over die ik mooi vind of waarvan ik denk dat er potentie in zit.

Tekst en profielfoto:

Joyce Elshout, april 2023